Co kupować, aby nie chorować?

Żywność – jak każdy inny produkt – możemy reklamować. Mamy na to trzy dni w przypadku otwarcia produktu i trzy dni, jeśli towar sprzedano nam luzem.

Mrożonki powinny być przechowywane w chłodniach. Jednak niektóre sklepy z oszczędności wyłączają na noc lodówki. Jeśli mrożony produkt jest zbrylony, świadczy o tym, że był powtórnie zamrażany.

Przy zakupie mięsa zwróćmy uwagę na jego skład. Napis „MOM” oznacza mięso oddzielone mechanicznie, które faktycznie mięsem nie jest. Podobnie może być z masłem, gdzie sama nazwa nie wskazuje jeszcze, że mamy do czynienia z prawdziwym tłuszczem mlecznym. Miejmy świadomość, że sprzedawca oferujące wyroby wędliniarskie bez opakowań, ma obowiązek podawania na wywieszkach ich składu. Kupując ryby, upewnijmy się, czy są mrożone czy glazurowane (pokryte warstwą lodu, które pod odmrożeniu ważą dużo mniej niż same mięso) oraz nie wahajmy się prosić o informacje dotyczącą ilości glazury w rybie.

Bardzo często wybierając miód kierujemy się jego wyglądem i omijamy produkty skrystalizowane. Tymczasem krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i w żaden sposób nie wpływa ujemnie na jego wartość odżywczą. Co więcej, w okresie zimowym, miody płynne mogą świadczyć o tym, że były wcześniej podgrzewane. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

kobieta i meżczyzna w parku na trawie

Poprawa libido u kobiet – przyczyny spadku i sposoby na zwiększenie

Odczuwanie spadku libido może być trudnym doświadczeniem dla wielu kobiet.…

Czytaj więcej
Rodzaje kasz

Rodzaje kasz na odchudzanie – którą wybrać?

Kasza jest cennym składnikiem diety odchudzającej, gdyż sprzyja spalaniu tłuszczu…

Czytaj więcej
kobieta wykonująca zabieg kriolipolizy na pacjentce przykrytej niebieskim ręcznikiem

Sekret idealnej figury – odkryj moc kriolipolizy

Czy da się zrzucić zbędne kilogramy bez męczących ćwiczeń oraz…

Czytaj więcej
Grzybica stóp

Grzybica stóp

Grzybica stóp jest chorobą zakaźną wywoływaną przez różne gatunki grzybów.…

Czytaj więcej
Jak schudnąć raz na zawsze?

Jak schudnąć raz na zawsze?

Większość pulchnych osób ma jakąś słabość, sprawia ona, że nie…

Czytaj więcej