Pączki

Pączek to wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, zwykle z nadzieniem. Ma zwykle kształt delikatnie spłaszczonej kuli i… dużo kalorii! Mimo to jest jedną z najpopularniejszych słodkich przekąsek na świecie!

Na słodko czy wytrawnie?

Pączki są uwielbiane w różnych miejscach na świecie, w różnych wersjach. Czym się charakteryzują? Najczęściej jadamy je z nadzieniem malinowym, różanym, czekoladą albo ajerkoniakiem, czyli na słodko, do tego obficie posypane cukrem pudrem lub polane polewą. Występują zatem w wersji na słodko. Nie zawsze tak było.

Pączki w starożytnym Rzymie

Pączki są znane od wieków, bo od czasów starożytnego Rzymu, ale wtedy występowały jedynie w wersji wytrawnej. Następnie z kuchni krajów arabskich zapanowała moda na słodkie pączki. Co ciekawe, w polskiej tradycji pączki były nadziewane… słoniną!

Pączek na szczęście

Wersje na słodko datowane są dopiero na XVI wiek. Wybrane pączki w tłusty czwartek nadziewało się orzechem włoskim lub migdałem, co miało przynieść szczęście w życiu. Kształt w formie kuli to z kolei XVIII wiek – wtedy zaczęto stosować do ich wyrobu drożdże. Skoro ciasto rosło, pączki były bardzo puszyste, nabierały zatem okrągłego kształtu.

Według wierzeń osoba, która nie zje chociaż jednego pączka w tłusty czwartek, nie zazna szczęścia przez cały okrągły rok! Warto zatem – dla bezpieczeństwa – skupić się na jednego! Nie powinno się jednak przesadzać, tymczasem przeciętny Polak – jak podają statystki – zjada w tłusty czwartek około 3 pączków.

Rodzaje pączków

Pączki występują w nieco innej postaci niemal na całym świecie, a zatem warto znać ich odmiany. Oto kilka przykładów:

– pączki berlińskie mają jasny pasek wokół pączka i są zwykle nadziewane marmoladą, ew. toffi, adwokatem lub czekoladą adwokat lub toffi. Na wierzchu dekorowane są jeszcze cukrem pudrem lub lukrem. Brzmi znajomo?

Czytaj również:  Śniadanie – podstawa dnia

– donut z kolei to pączki spożywane w Ameryce. Puszyste, ale i chrupiące, mniejsze, z dziurką w środku, przypominające oponki. Mają różne nadzienia albo są ich pozbawione, za to posypane lukrem i dodatkami;

– pączki wiedeńskie, co ciekawe, pochodzą z Hiszpanii. Zapanowała na nie moda jednak w wielu krajach, także w Polsce. Uwielbiają je miłośnicy słodkości! Znane są też jako „gniazdka” – kojarzycie smakołyki z ptysiowego ciasta parzonego, o pięknym kształcie, obficie polane słodką polewą? Idealne na karnawał!

– lokma to pączki z Turcji; niewielkie kulki z miodem i syropem cukrowym.

Jeden pączek… ile to kalorii?

Ile kalorii ma jeden pączek? – to pytanie wraca każdego roku podczas karnawału. Warto zapamiętać, że jeden klasyczny pączek ma około 250 kcal, w tym ponad 50 gramów węglowodanów. To ogromna dawka tłuszczu i cukru! Drugi z dylematów, to czas, w jakim można spalić jednego pączka.

Warto po skuszeniu się na ten smakołyk wybrać się np. na lodowisko i pojeździć na łyżwach przez ok. pół godziny. Pomoże też bieganie albo długi spacer. Na szczęście są też przepisy na dietetyczne pączki, np. pieczone w piekarniku lub słodzone bananami. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jak zrobić manicure

Jak prawidłowo zrobić manicure? – praktyczny poradnik

Wielu z nas robienie manicure kojarzy się z koniecznością wizyty…

Czytaj więcej
włosy z łupieżem

Jak skutecznie walczyć z łupieżem?

Łupież to często widoczna gołym okiem dolegliwość, która spędza sen…

Czytaj więcej
Dieta piwna

Dieta piwna – chudnij z przyjemnością!

Napój ten szczególnie upodobała sobie męska część społeczeństwa, króluje również…

Czytaj więcej
Korzyści z jedzenia pomidorów

Dlaczego warto jeść pomidory?

Piękne, czerwone, soczyste i kuszące smakiem. To pomidory, które kojarzą…

Czytaj więcej
widok z tyłu lekarz pomaga pacjentowi

Zawody związane ze sportem i aktywnością fizyczną – jakie są możliwości?

Marzysz o pracy, która pozwoli Ci utrzymać się w stałym…

Czytaj więcej