Owsianka już dawno nie kojarzy nam się jako zupa mleczna lub gęsta papka bez smaku. Spożywamy ją na śniadanie coraz chętniej, czasem też jako posiłek okołotreningowy. Może się jednak znudzić, jeśli jadamy ją codziennie, więc warto urozmaicić to danie.

Na szczęście z płatkami owsianymi można eksperymentować i wykazać się kreatywnością – przygotuj m.in. owsiankę bananową, kokosową, malinową czy cynamonową.

Płatki też można zamienić od czasu do czasu na inne lub pomieszać, np. z orkiszowymi lub gryczanymi. Śniadanie będzie jeszcze bardziej wartościowe. Dodatkowo owsianka świetnie rozgrzewa organizm!

Takie posiłki dostarczą paliwa na cały dzień, pobudzą, a na trening dodadzą energii. Mają same zalety! Trudno o zdrowsze śniadanie. Zresztą owies zjesz nie tylko na śniadanie w postaci owsianki właśnie – może być kasza owsiana, bułeczki lub chleby owsiane, są też jogurty i mleko owsiane.

Owies obfituje w błonnik rozpuszczalny, tzw. beta-glukan, co znacznie obniża poziom cholesterolu. Reguluje też poziom cukru, reguluje pracę trzustki oraz jelit. Zawiera węglowodany złożone, dzięki czemu długo czujemy się syci. Jest też bogaty w nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia.
(KKW / Fot. Pixabay/cc0)